úterý 17. dubna 2012

Nákup OPI laku na nehty na EBAY, platba přes PAYPAL - návod

Rozhodla jsem se pro vás sepsat jakýsi návod na nákup produktů z ebay.com, jelikož jsem na spoustě blogů v komentářích četla tyto dotazy a ne vždy byly zodpovězené.
Na úvod bych jen ráda řekla, že není důvod se toho bát, já sama mám jen základní znalosti angličtiny, ale i tak mi stačily, v nejhorším pomůže překladač na google :)
Návod bude pomocí print screenu přímo dané stránky a popisu obrázku.

Co musíte mít pro začátek: účet u jakékoli banky s povolenými platbami přes internet s nastaveným dostatečným limitem pro vaše nákupy.

Další krok je založení účtu na ebay.com


kliknete nahoře na register (v červeném kroužku)

Otevře se vám nové okno, kde vyplníte vaše údaje, jméno, adresu, kontakt, zadáte si nick a heslo...


a dole potvrdíte tlačítkem submit
Nyní vám na vámi zadanou adresu přijde mail s potvrzením o registraci a přivítáním atd... a už fungujete...


Jako další doporučuji založit účet na paypal.com (stránky jsou v češtině s podrobnými návody) - někteří prodejci na ebay možná akceptují platbu kartou, ale placení přes paypal účet je rozhodně bezbečnější, jelikož se nikdo nedostane k vašim citlivým údajům jako je číslo karty atd... a nemůže tak dojít ke zneužití.
Paypal účet je vlastně takový prostředník mezi vaším běžným bankovním účtem a ebay.

  • Kolik stojí založení paypal účtu? - nic, na počátku pro aktivaci musíte poslat 50Kč, ale ty se vám vrátí připsáním na paypal účet
  • co vlastně paypal je? - váš virtuální účet, šikovný prostředník, bezpečný prostředek pro platbu u cizích prodejců
  •  jak paypal funguje? - ze svého běžného účtu posíláte na paypal účet peníze, které zde máte uložené a při objednání produktu z ebay se platba strhne právě z toho účtu, aniž by se prodejce dostak k citlivým údajům, stejně to funguje i naopak, pokud prodáváte, kupující pošle peníze na váš paypal účet a z něj si vy můžete poslat peníze na svůj běžný účet (nebo si tam peníze nechat a něco hezkého si koupit :) )
  • je založení paypal složité - není, rozhodně ne, vzhledem k tomu, že je stránka s návody dostupná i v češtině, zvládne toto opravdu každý
  • co potřebuji pro založení paypal účtu - číslo vaší platební karty, na které máte povolené platby přes internet  s dostatečným limitem (pokud toto dosud nemáte, učiňte tak během pár minut zavoláním operátorovi vaší banky)
Otevřete si stránky http://www.paypal.com/., vpravo nahoře kliknete na sign up, poté klikněte na get started (žluté tlačítko vlevo - viz obrázek)

Po tomto kroku se zase dostanete na vyplňovací formulář, kde to po vás bude chtít, jméno, adresu, kontakty...dole potvrdíte
Další to po vás bude chtít číslo karty a kodu a platnost vaší karty.

Nyní se Vám vygenerují informace pro převod z  vašeho běžného účtu na paypal účet (číslo účtu je české banky, tak se toho nelekněte, to je v pořádku), variabilní symbol pro platbu je speciální kod, který je vždy při zadání příkazu nutno zadat!!!
Paypal po vás bude chtít zaslat 50Kč pro aktivaci účtu a poté vám ji připíše na paypal účet, takže o ně nepřijdete. Převod trvá cca dva dny, není to okamžitě!

Jakmile na paypal účet dorazí 50Kč máte jej aktivovaný a je možné z vašeho běžného účtu zadat příkaz k úhradě, za cca dva dny sem platba dorazí a můžete nakupovat :) .

Já osobně to dělám tak, že na paypal účtu mám malý obnos a pokud mám v plánu si něco koupit, přepošlu si sem jen tolik peněz, kolik budu potřebovat.

A nyní se dostáváme k samotnému nákupu na ebay a platbě: (jako vzor jsem použila nákup opi laku)

Když mám tip na lak, který chci koupit, zadám na ebay do vyhledávače opi a název laku ( v tomto případě tedy opi dutch tulips)



Zobrazí se nabídka mnoha produktů z názvem opi dutch tulips, nyní si zadám nabídku od nejnižší ceny a to, že jsem z ČR a chci zaslat do CZE



A nyní už vybírám nabídku laku, která mi nejvíce vyhovuje, vybírám si prodejce, u kterých svítí ikonka Top-rated seller a mají vyšší positive feedback než 90%, v tomto konkrétním případě tato viz obrázek:



1.cena produktu, 2. zda jde koupit ihned bez přihazování, 3. cena poštovného, 4. prodejce a jeho hodnocení
 !!!Důležité je zkontrolovat si pro jistotu znovu, zda prodejce opravdu zasílám do ČR, na té samé stránce sjeďte jen trochu níž pod fotku laku a zde uvidíte:!!!


1. klikněte na záložku shipping and payments,2. v rolovacím seznamu vyberte Czech republic a 3. zkontrolujte si cenu poštovného
 Pokud je vše v pořádku, kliknu na modře napsané Buy it now (viz krok číslo dvě v obrázku nahoře) a objeví se toto okno:


zde kliknu na commit to buy
 po kliknutí na commit to buy se objeví totéž okno tentokrát s nápisem PAY NOW,na ten kliknu,  zde se zrekapituluje cena za lak, za poštovné, celková cena a stránky se přesměrují automaticky na paypal, kde zadáte vás e-mail, heslo k paypal účtu a odsouhlasíte platbu.

Tím je vlastně celý proces nákupu dokončený. Platbu má prodejce od vás ihned a může jej hend odeslat. Na mail vám přijde potvrzení o objednávce a můžete se už těšit, až balíček dorazí. Já objednávala několikrát a balíček vždy do 10 dnů přišel.

Pozor si však dejte na výši objednávky, nad 500Kč se platí clo a dph. Já obvykle raději objednávám po jednom laku. Zadržení balíčku celníky je opruz a stojí to další prašule navíc...

Pokud máte jakékoli dotazy, neváhejte se na mě obrátit dole v komentářích či na mail, ráda pomůžu, pokud budu moct.

Přeji hezký den.

B.

3 komentáře:

  1. Super návod, jen bych měla dotaz. Když tam je např. cena laku, který chci koupit v librách nebo dolarech, musím nějakým způsobem přeměnit svoje CZ peníze na mém účtě x paypalu?))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, nene, na paypal účet pošli dostatečný počet korun ze svého běžného účtu a platba se po přepočtení aktuálním kurzem sama strhne v dolarech či librách.
      Po transakci se ti zobrazí, kolik to bylo cizí měny a kolik korun přesně na halíře.

      Vymazat